[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.- Gotowe mi´so przed podanie pokroiç w skoÊne plastry.u"oÝyç na talerzu.- Polaç obok sosem udekorowaç wisienkami.(Sos powinien zrobiç si´ g´sty, prawie karmelizowany).W´drówka 101 Smak Montevideo[ NaleÊniki ] [ Dulde De Leche Krem ] [ Sos Pomara’czowy ] [ Chimi Churri Sos ] [ Guizo ]naleÊnikiSk"adniki:- 1 jajko- 400 g màki- 50 ml mleka- 50 ml wody- 2 "yÝki "yÝeczki cukru- 2 "yÝki mas"a- sólPlan dzia"ania:- zrobiç ciasto z podanych sk"adników.- smaÝyç naleÊniki z jednej strony.- posmarowaç naleÊniki masà dulde de leche.- z"oÝyç na cztery.- na patelni rozgrzaç mas"o i obsmaÝyç naleÊniki z obu stron.- po"oÝyç naleÊniki na talerz i polaç sosem pomara’czowym.dulde de leche kremSk"adniki:- 1 l mleka- 250 g cukruPlan dzia"ania:- Mleko z cukrem gotowaç na ma"ym ogniu, cz´sto mieszajàc aÝ osiàgnie konsystencj´ g´stego kajmaku (rzadkiej krówki).sos pomara’czowySk"adniki:- 2 kieliszki bia"ego wina- 200 ml soku pomara’czowego- 2 "yÝki cukruPlan dzia"ania:- do garnka wlaç wino, sok pomara’czowi i wsypaç cukier.- podgrzewaç mieszajàc aÝ zmniejszy swojà obj´toÊç do 0,5 poczàtkowej.59chimi churri sosSk"adniki:- 1/2 papryki czerwonej- 1/2 papryki zielonej- 1 cebula- 3 zàbki czosnku- 1 p´czek natki pietruszki- ocet winny- oliwa- sól, pieprzPlan dzia"ania:- wszystkie sk"adniki pokroiç w bardzo drobnà kostk´- zalaç oliwà i octem i wymieszaç- posoliç, popieprzyç i dok"adnie wymieszaçguizoSk"adniki:- 1/2 kg wo"owiny (antrykot)- 105 g kie"basy cienkiej (moÝe byç bia"a)- 4 "yÝki oleju- 1 cebula- 2-3 zàbki czosnku- 1 szklanka pasty pomidorowej- 1 szklanka soku pomidorowego- 200 g makaronu (niegotowany)- 1 l bulionu (moÝe byç wo"owy)- 2 szklanki fasoli (ugotowanej)- 1 liÊç laurowy- szczypta tymianku- sól, pieprz bia"yPlan dzia"ania:- mi´so pokroiç w drobnà kostk´.- na patelni rozgrzaç olej, dodaç mi´so i go obsmaÝyç.- pokroiç kie"bas´ w kawa"ki i na patelni´.- posiekaç cebul´ i na patelni´.- smaÝyç aÝ cebula si´ zez"oci.- dodaç bulion, drobno posiekany czosnek, past´ pomidorowà, wymieszaç i dusiç 10 15 minut.- dodaç tymianek, liÊcie laurowe, sok pomidorowy, posoliç popieprzyç i chwil´ dusiç.- jeÝeli jest ma"o p"ynu dodaç jeszcze bulionu.- dodaç makaron, fasol´ i gotowaç aÝ makaron b´dzie mi´kki.W´drówka 102 Kolonialny smak[ Bolitas [an bongigas] Colonia del Sacramento ] [ Cannelloni] [ Jesiotr z rzeki Rio Negro z sosem roquefort ]bolitas [an bongigas] colonia del sacramentoSk"adniki:- 3/4 kg zmielonej urugwajskiej wo"owiny- ostre papryczki [gatunek Chili serano, popularne w Meksyku, ale i innych "aci’skich krajach]- 1 szklanka ryÝ [oczywiÊcie urugwajski]- 2 szklanki pasty pomidorowej [puree pomidorowe]- 1 cebu"ka- 1 szklanka bulionu- 1 p´czek natka pietruszki- 1 jajko- 3 "yÝki màki- 3 liÊcie laurowe- sól- pieprz- 2-3 zàbki czosnku- 3 "yÝki oleju [ olej ryÝowy, tutejsza specjalnoÊç]Plan dzia"ania:- t"uszcz rozgrzaç na patelni,- wrzuciç posiekanà cebul´, która powinna si´ zrumieniç.- dodaç czosnku, 2-3 minuty razem poddusiç.- puree pomidorowe, nie koncentrat, wlaç na patelnie i dodaç nieco bulionu wo"owego60- i dusiç z dodatkiem 2 listków laurowych.- posiekaç chilli na paseczki i dodaç do sosu- Mi´so zmieliç na maszynce.- Do miski z mi´sem dodaç surowy prawdziwy ryÝ, 1 jajko, sól pieprz- wyrabiaç pulpeciki, które nast´pnie otoczyç w màce i wrzuciç do sosu.- dodaç do ca"oÊci nieco bulionu aby klopsiki by"y prawie ca"kowicie zanurzone w sosie- gotowaç oko"o 40 minut na ma"ym ogniu, najlepiej pod przykryciem.cannelloniSk"adniki:sos beszamelowy:- 1 "yka màki- 1/2 litra mlekafarsz:- 600 g mielonej wo"owiny [carne picado]- 3 ga"àzki selera naciowego- 1 cebu"ka- 3 zàbki czosnku- 1 puszka pomidorów [ bez skórki, posiekane]- 2 "yÝki oliwy z oliwek- 1/2 szklanki czerwonego wina- 1 "yÝeczka papryki w proszku- 1 "yÝka mas"a- 100 g parmezanu- 200 g mozarelli- liÊcie laurowe- sól i pieprzPlan dzia"ania:- farsz:- rozgrzaç oliw´ na patelni.- wrzuciç jednà ma"à pokrojonà cebulk´ a po chwili nieco rozgniecionego czosnku.- dodaç mi´so i podsmaÝyç.- wrzuciç pomidory- ca"oÊç wymieszaç- doÊç drobno posiekç liÊcie selera naciowego i dodaç na patelni´- dodaç wino Cabernet Sauvignion- dodaç przyprawy - liÊcie laurowe, sól, pieprz- zredukowaç, aÝ si´ z tego zrobi bardzo g´sty sos.- na koniec dodaç papryk´ w proszku, wymieszaç i poddusiç.- gdy ostygnie dodaç surowe jajko i wymieszaç- nadziewaç naleÊniki, zwini´te u"oÝyç w Ýaroodpornym naczyniu, polaç sosem- na wierzu u"oÝyç mozarell´ i zapiec w piekarniku- ciasto na naleÊniki cannellone- w misce wymieszaç màk´ pszennà i 1 jajko,- dodaç woda gazowana- wyrobiç ciasto jak na normalne naleÊniki - powinno mieç doÊç p"ynna konsystencje.- rozgrzaç patelni´ z odrobinà oliwy- usmaÝyç jasne naleÊniki.- sos beszamelowy:- mas"o roztopiç na patelni dodaç "yÝk´ màki i zrobiç bia"à zasmaÝk´- zdjàç patelni´ z ognia i wlaç zimne mleko, dok"adnie rozmieszaç.- postawiç z powrotem na gazie i zagotowaç do zg´stnienia- wrzuciç parmezan i rozpuÊciç na jednolity serowy sosjesiotr z rzeki Rio Negro z sosem roquefortSk"adniki:- 800 h filetów z jesiotra- 100 g sera roquefort- ziemniaki- 2 "yÝki mas"o- 1 szklanka Êmietanki- sól- pieprzPlan dzia"ania:- roztopiç mas"o- smaÝyç ryb´ z obu stron- posoliç i popieprzyç- Sos: na patelni wymieszaç ser roquefort i Êmietank´.- chwil´ pogotowaç
[ Pobierz całość w formacie PDF ]