X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.- Gotowe mi�so przed podanie pokroi� w sko�ne plastry.u"o�y� na talerzu.- Pola� obok sosem udekorowa� wisienkami.(Sos powinien zrobi� si� g�sty, prawie karmelizowany).W�drówka 101  Smak Montevideo[ Nale�niki ] [ Dulde De Leche  Krem ] [ Sos Pomara�czowy ] [ Chimi Churri  Sos ] [ Guizo ]nale�nikiSk"adniki:- 1 jajko- 400 g m�ki- 50 ml mleka- 50 ml wody- 2 "y�ki "y�eczki cukru- 2 "y�ki mas"a- sólPlan dzia"ania:- zrobi� ciasto z podanych sk"adników.- sma�y� nale�niki z jednej strony.- posmarowa� nale�niki mas� dulde de leche.- z"o�y� na cztery.- na patelni rozgrza� mas"o i obsma�y� nale�niki z obu stron.- po"o�y� nale�niki na talerz i pola� sosem pomara�czowym.dulde de leche  kremSk"adniki:- 1 l mleka- 250 g cukruPlan dzia"ania:- Mleko z cukrem gotowa� na ma"ym ogniu, cz�sto mieszaj�c a� osi�gnie konsystencj� g�stego kajmaku (rzadkiej krówki).sos pomara�czowySk"adniki:- 2 kieliszki bia"ego wina- 200 ml soku pomara�czowego- 2 "y�ki cukruPlan dzia"ania:- do garnka wla� wino, sok pomara�czowi i wsypa� cukier.- podgrzewa� mieszaj�c a� zmniejszy swoj� obj�to�� do 0,5 pocz�tkowej.59 chimi churri  sosSk"adniki:- 1/2 papryki czerwonej- 1/2 papryki zielonej- 1 cebula- 3 z�bki czosnku- 1 p�czek natki pietruszki- ocet winny- oliwa- sól, pieprzPlan dzia"ania:- wszystkie sk"adniki pokroi� w bardzo drobn� kostk�- zala� oliw� i octem i wymiesza�- posoli�, popieprzy� i dok"adnie wymiesza�guizoSk"adniki:- 1/2 kg wo"owiny (antrykot)- 105 g kie"basy cienkiej (mo�e by� bia"a)- 4 "y�ki oleju- 1 cebula- 2-3 z�bki czosnku- 1 szklanka pasty pomidorowej- 1 szklanka soku pomidorowego- 200 g makaronu (niegotowany)- 1 l bulionu (mo�e by� wo"owy)- 2 szklanki fasoli (ugotowanej)- 1 li�� laurowy- szczypta tymianku- sól, pieprz bia"yPlan dzia"ania:- mi�so pokroi� w drobn� kostk�.- na patelni rozgrza� olej, doda� mi�so i go obsma�y�.- pokroi� kie"bas� w kawa"ki i na patelni�.- posieka� cebul� i na patelni�.- sma�y� a� cebula si� zez"oci.- doda� bulion, drobno posiekany czosnek, past� pomidorow�, wymiesza� i dusi� 10  15 minut.- doda� tymianek, li�cie laurowe, sok pomidorowy, posoli� popieprzy� i chwil� dusi�.- je�eli jest ma"o p"ynu doda� jeszcze bulionu.- doda� makaron, fasol� i gotowa� a� makaron b�dzie mi�kki.W�drówka 102  Kolonialny smak[ Bolitas [an bongigas] Colonia del Sacramento ] [ Cannelloni] [ Jesiotr z rzeki Rio Negro z sosem roquefort ]bolitas [an bongigas] colonia del sacramentoSk"adniki:- 3/4 kg zmielonej urugwajskiej wo"owiny- ostre papryczki [gatunek Chili serano, popularne w Meksyku, ale i innych "aci�skich krajach]- 1 szklanka ry� [oczywi�cie urugwajski]- 2 szklanki pasty pomidorowej [puree pomidorowe]- 1 cebu"ka- 1 szklanka bulionu- 1 p�czek natka pietruszki- 1 jajko- 3 "y�ki m�ki- 3 li�cie laurowe- sól- pieprz- 2-3 z�bki czosnku- 3 "y�ki oleju [ olej ry�owy, tutejsza specjalno��]Plan dzia"ania:- t"uszcz rozgrza� na patelni,- wrzuci� posiekan� cebul�, która powinna si� zrumieni�.- doda� czosnku, 2-3 minuty razem poddusi�.- puree pomidorowe, nie koncentrat, wla� na patelnie i doda� nieco bulionu wo"owego60 - i dusi� z dodatkiem 2 listków laurowych.- posieka� chilli na paseczki i doda� do sosu- Mi�so zmieli� na maszynce.- Do miski z mi�sem doda� surowy prawdziwy ry�, 1 jajko, sól pieprz- wyrabia� pulpeciki, które nast�pnie otoczy� w m�ce i wrzuci� do sosu.- doda� do ca"o�ci nieco bulionu aby klopsiki by"y prawie ca"kowicie zanurzone w sosie- gotowa� oko"o 40 minut na ma"ym ogniu, najlepiej pod przykryciem.cannelloniSk"adniki:sos beszamelowy:- 1 "yka m�ki- 1/2 litra mlekafarsz:- 600 g mielonej wo"owiny [carne picado]- 3 ga"�zki selera naciowego- 1 cebu"ka- 3 z�bki czosnku- 1 puszka pomidorów [ bez skórki, posiekane]- 2 "y�ki oliwy z oliwek- 1/2 szklanki czerwonego wina- 1 "y�eczka papryki w proszku- 1 "y�ka mas"a- 100 g parmezanu- 200 g mozarelli- li�cie laurowe- sól i pieprzPlan dzia"ania:- farsz:- rozgrza� oliw� na patelni.- wrzuci� jedn� ma"� pokrojon� cebulk� a po chwili nieco rozgniecionego czosnku.- doda� mi�so i podsma�y�.- wrzuci� pomidory- ca"o�� wymiesza�- do�� drobno posiek� li�cie selera naciowego i doda� na patelni�- doda� wino Cabernet Sauvignion- doda� przyprawy - li�cie laurowe, sól, pieprz- zredukowa�, a� si� z tego zrobi bardzo g�sty sos.- na koniec doda� papryk� w proszku, wymiesza� i poddusi�.- gdy ostygnie doda� surowe jajko i wymiesza�- nadziewa� nale�niki, zwini�te u"o�y� w �aroodpornym naczyniu, pola� sosem- na wierzu u"o�y� mozarell� i zapiec w piekarniku- ciasto na nale�niki cannellone- w misce wymiesza� m�k� pszenn� i 1 jajko,- doda� woda gazowana- wyrobi� ciasto jak na normalne nale�niki - powinno mie� do�� p"ynna konsystencje.- rozgrza� patelni� z odrobin� oliwy- usma�y� jasne nale�niki.- sos beszamelowy:- mas"o roztopi� na patelni doda� "y�k� m�ki i zrobi� bia"� zasma�k�- zdj�� patelni� z ognia i wla� zimne mleko, dok"adnie rozmiesza�.- postawi� z powrotem na gazie i zagotowa� do zg�stnienia- wrzuci� parmezan i rozpu�ci� na jednolity serowy sosjesiotr z rzeki Rio Negro z sosem roquefortSk"adniki:- 800 h filetów z jesiotra- 100 g sera roquefort- ziemniaki- 2 "y�ki mas"o- 1 szklanka �mietanki- sól- pieprzPlan dzia"ania:- roztopi� mas"o- sma�y� ryb� z obu stron- posoli� i popieprzy�- Sos: na patelni wymiesza� ser roquefort i �mietank�.- chwil� pogotowa� [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wpserwis.htw.pl
  • Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.