[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Poprzez gotowanie masła, do wody przenikają wszelkiego rodzaju domieszki.Jak spożywać owoce?1.Owoce należy spożywać oddzielnie od innych produktów (ponieważ łącząc się z innym pokarmem, powodują fermentację).Owoców najlepiej nie spożywać między posiłkami (oprócz jabłek) z tych samych powodów.2.Można jeść owoce w niedużej ilości na 20-30 min.przed posiłkiem.3.Podczas karmienia chorych owocami H.Shelton radzi podawać słodkie i kwaśne owoce w różnych porach.4.Cukru i miodu nie należy łączyć z grapefruitem i innymi owocami cytrusowymi.5.Nie dodawać cukru do owoców.Starać się spożywać owoce zgodnie z sezonem na nie.Zimą jedzcie więcej owoców suszonych, latem owoców, pochodzących z Waszych najbliższych okolic.Zimą i wiosną nie spożywać nadmiernie owoców cytrusowych, bananów, pomidorów, ogórków.Wszystkie wymienione owoce i warzywa zostały wyhodowane sztucznie.Owoce wyhodowane na sztucznych glebach spadają od razu jak tylko dojrzeją, dlatego też szybko gniją i psują się.Żeby tego uniknąć poddaje się je działaniu różnorodnych środków, żeby zwiększyć termin przechowywania.Jaką szkodę w organizmie powodują te środki już wiemy.„Bioinformacja" w warzywach i owocachNależy odżywiać się produktami wyhodowanymi w miejscu zamieszkania i najlepiej zgodnie z sezonem.Chodzi o to, że każda roślina (owoce i warzywa) zawiera w sobie informację, która tworzy się w roślinie pod wpływem klimatu.W gorącym klimacie roślina wytwarza przeciwne - chłodne właściwości płynu (soku): arbuzy, melony, pomarańcze, mandarynki, banany, gdy je spożywamy, ochładzają nasz organizm.(Zimą owoce cytrusowe lepiej jeść w niedużych ilościach).Latem lepiej jeść miejscowe owoce - truskawki, maliny, jabłka, wiśnie, czereśnie, gruszki tzn.owoce, które rosną w naszym regionie.Jeśli marchew, pietruszka itp., jabłka, gruszki, morele, śliwy zebrane latem wysuszy się na słońcu, to zimą można je moczyć w „topionej" wodzie i dodawać do jarzynowych i owocowych zup i kasz.Na dodatek przez cały rok będziemy otrzymywać 100% witamin, znajdujących się w tych warzywach, czy też owocach.Rośliny, które rosną w chłodnych warunkach klimatycznych, wytwarzają w sobie przeciwne - rozgrzewające właściwości Rośliny zbożowe, orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni, rośliny okopowe (korzeniowe), gdy je spożywamy - rozgrzewają nasz organizm.Wniosek nasuwa się sam: latem należy spożywać więcej warzyw i owoców, które ochładzają organizm, a zimą - więcej kasz i owoców suszonych, rozgrzewających organizm.Wszystkie procesy w organizmie są oparte na naturalnym prawie przeciwieństw - parzystości (lewa i prawa ręka, lewa i prawa półkula mózgowa itd.).W naszym organizmie znajdują się dwa bardzo ważne pierwiastki, to sód i potas.Posiadają różne właściwości i różnie (każdy inaczej) działają na wymianę płynów w organizmie (na gospodarkę wodną).Proporcja między tymi pierwiastkami powinna wynosić: Na:K - 1:20.Zaburzenie równowagi w tę, czy drugą stronę, zakłóca procesy życiowe w organizmie.Dlatego też należy szukać „złotego środka".Jeśli twierdzicie, że puchniecie, odczuwacie nadmiar wody w organizmie, powinniście spożywać produkty z dużą zawartością potasu: groch, kabaczki, zielony groszek.Jeśli na odwrót, to starajcie się jeść więcej produktów, które zatrzymują wodę w organizmie (oliwa, dynia, gruszki, maliny, porzeczki, marchew, jabłka, morele, pomidory, kasza jaglana, kasza gryczana, owies).Idealną proporcję sodu i potasu posiadają: ziemniaki, czereśnie, ogórki i kapusta.W porze letniej śniadania lepiej przygotowywać z owoców, ponieważ są one bogate we wszystkie niezbędne dla organizmu pierwiastki, czynią krew zasadową, dają olbrzymią ilość energii i nie potrzebują jej wiele na strawienie pokarmu.Spożywając owoce najlepiej przestrzegać następujących połączeń:- wiśnie, morele,- wiśnie, morele, śliwy,- brzoskwinie, morele, - jabłka, winogrono.Wiosną i latem bardzo smaczną sałatkę można przyrządzić z sezonowych owoców: śliw, morel, wiśni, czereśni, dodając do nich sałatę, seler i inne warzywa według własnego uznania i smaku.Jak spożywać desery?Desery są jedzone na końcu posiłku (po posiłku zasadniczym), zazwyczaj po tym, jak człowiek się już nasyci.Do deserów należą: ciastka, lody, słodkie owoce, cukierki, herbatniki itp.Wszystkie desery bardzo źłe łączą się z innymi rodzajami pokarmu.Dostając się do już przepełnionego żołądka, hamują zachodzące w nim procesy trawienia pokarmu.Stają się przyczyną fermentacji w układzie pokarmowym, stąd więc wniosek: unikajcie deserów!Jeżeli chcecie zjeść kawałek ciasta, proszę go spożywać z dużą ilością surowych warzyw i nic więcej nie jeść.Jeśli chcecie zjeść lody, to proszę je spożywać oddzielnie, po czym w ciągu 2-3 godzin nic już więcej nie jeść.Chłodne desery: lody, słodkie napoje chłodzące, schładzają przylegające do żołądka organy, co utrudnia ich ukrwienie, powodując skurcze.Fermenty pokarmowe są aktywne w temperaturze +37°C, dlatego też każde chłodne pożywienie najpierw się ogrzewa, a następnie ulega trawieniu, na co nasz organizm traci dodatkową ilość energii.Lody i napoje chłodzące są przyczyną pojawienia się gazów i torbieli u kobiet oraz zapalenia prostaty u mężczyzn.Dlatego też radzę spożywać te produkty bardzo sporadycznie i najlepiej w ciepłych porach rokuŻeby ułatwić czytelnikom sposoby łączenia produktów proponuję korzystać z podanych tabelek l lub 2.(str.114, 115)Tabela 1Łączenie produktów żywnościowychBIAŁKOMięso, ryby jaja, rosoły, bakłażany, grzyby, fasola, bób, orzechy, ziarna słonecznikaTŁUSZCZE I PRODUKTY „ŻYWE”Smalec, masło, oleje, i in.Zielenina, owoce suszone, warzywa (oprócz ziemniaków), soki, jagody, arbuzy, wino wytrawneWĘGLOWODANYPieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miódJeśli zasłonią Państwo lewą ręką część tabeli, to otrzymacie listę artykułów spożywczych, które można mieszać ze sobą w dowolnych proporcjach przy pokarmie węglowodanowym.Natomiast jeśli zakryjecie prawą część tabelki to otrzymacie listę artykułów pokarmu białkowego.Przerwa między spożywaniem jednego i drugiego posiłku powinna być nie mniejsza niż dwie godziny.Na początku taki podział wydaje się trochę trudny do zaakceptowania.Wiele osób denerwuje to, że muszą rezygnować z pieczywa, ziemniaków lub kaszy, jeśli zachciało im się zjeść mięsa.Ale mówi się, że zdrowie jest droższe
[ Pobierz całość w formacie PDF ]