[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Odstawić na 15 min i przecedzić.Stosować do przemywaniaoczu i do okładów na powieki w przewlekłych stanach zapalnych.Ziele pozostałe po sporzą-dzeniu odwaru można zawinąć w gazę i przykładać ciepłe na powieki.Odwar w zapaleniu powiek: 1/2 łyżki ziela świetlika i 1/2 łyżki kwiatów rumianku zalać11/2 szklanki wody gorącej i gotować łagodnie pod przykryciem 3 min.Odstawić na 15 min iprzecedzić.Stosować do przemywania oczu i do okładów, również w stanach ostrych i podo-strych.Korzystne jest zmieszanie równych ilości powyższego odwaru i dobrej, gęstej śmietany,nasycanie tamponów z waty, przykładanie ich na oczy i przewiązywanie opaską płócienną nanoc.Rano należy przemyć oczy odwarem ziołowym.Zabieg ten powtarzać przez kilka dni.Zioła do okładów na oczy: zmieszać po 10 g ziela świetlika, ziela przywrotnika, kwiatówrumianku, kwiatów nagietka i kwiatów chabru.Zalać 1/2 łyżki ziół 2/3 szklanki wody wrząceji naparzać pod przykryciem 15 min.Odstawić na 10 min i przecedzić.Stosować do ciepłychokładów w stanach zapalnych brzegów powiek i spojówek.Przykładać 3-5 razy dziennie na10-20 min bądz kompresy na noc pod przepaską.143.TARCZOWNICA ISLANDZKACetraria islandica (L).AchariusJest to porost należący do rodziny Parmeliaceae, rozpowszechniony na pomocy Europy,Azji i Ameryki, zwłaszcza na obszarach tundry, aż po górskie rejony Europy środkowej.WPolsce pomocnej i środkowej rośnie w suchych lasach sosnowych, a w górach na skałach.Jestjednak u nas pod ochroną i nie może być zbierany.Surowiec apteczny pochodzi z importu.Tarczownica islandzka, zwana również płucnikiem islandzkim, jest porostem wytwarzają-cym krzaczkowatą plechę wysokości do 15 cm, wielokrotnie, dość nierów-370nomiernie rozwidloną, o gałązkach płaskich, grubości około 0,5 mm, o brzegu podwiniętym,orzęsionym.Na dalekiej północy plecha tarczownicy służy reniferom za pokarm.Surowiec.Jest nim wysuszona w warunkach naturalnych plecha tarczownicy islandzkiej,znana pod nazwą porostu islandzkiego - Lichen islandicus.Podstawowe związki czynne.Porost islandzki zawiera do 4% kwasów porostowych (m.in.kwas fumaroprotocetrarowy, kwas D-protolichesterynowy i kwas usninowy), wielocukry(m.in.licheninę, izolicheninę i śluz) oraz sole mineralne.Działanie.Wielocukry, jak lichenina oraz śluz, zawarte w odwarach z porostu islandzkiego,działają osłaniająco na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, a także przełyku i żołądka.Chronią je przed podrażnieniem i zmniejszają stany zapalne oraz upłynniają zalegającą wy-dzielinę i wyzwalają odruch wykrztuśny.Jednocześnie kwasy porostowe zawarte w odwarach hamują rozwój różnych drobnoustro-jów chorobotwórczych.Ze względu na gorzki smak kwasy porostowe pobudzają wydzielanie soku żołądkowego,usprawniają procesy trawienia i przyswajania pokarmów, a także zwiększają łaknienie.Odwa-ry mają ponadto działanie przeciwwymiotne i wykazują korzystny wpływ na przemianę mate-rii.Działanie przeciwwymiotne ma kwas protocetrarowy.Należy pamiętać, że wskutek goto-wania, zwłaszcza długiego, zanika gorycz i tym samym działanie pobudzające wydzielanie so-ku żołądkowego i ogólnie wzmacniające.Działania niepożądane.Duże dawki odwaru obniżają motorykę jelit i zmniejszają wrażli-wość na bodzce.Zastosowanie.Odwary z porostu islandzkiego stosuje się w stanach nieżytowych oskrzeli,gardła i jamy ustnej, niekiedy również płuc.Wyciąg płynny z tego surowca jest składnikiempłynu Pectosol.Odwary działają jako środek osłaniający i przeciwzapalny w nieżycie żołądka oraz w cho-robie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.Ponadto w niedokwaśności, utrudnionym trawieniu iprzyswajaniu, w skłonności do wymiotów i jako lek moczopędny.Przetwory.Odwar zagęszczony z porostu: 2 łyżki porostu islandzkiego zalać 3 szklankamiwody ciepłej i gotować powoli bez przykrycia, aż do otrzymania około 2 szklanek płynu.Lek-ko przestudzić i przecedzić do termosu.Pić 1-3 łyżki 2-3 razy dziennie na 1/2 godz.przed po-siłkami jako środek przeciwkaszlowy, przeciwzapalny, przeciwpotny, przeciwwymiotny, wnieżycie górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego.Ten sam odwar pić 2-4 razy dziennie między posiłkami po 1/4-1/2 szklanki w okresie lecze-nia gruzlicy chemioterapeutykami, jako lek pomocniczy.Zioła osłaniające: zmieszać równe ilości porostu islandzkiego, nasion lnu i rozdrobnionegokorzenia prawoślazu.Zalać 2 łyżki ziół 1/2 l wody zimnej i odstawić na 3-4 godz., mieszającco pewien czas.Następnie gotować powoli pod przykryciem 5 min.Odstawić na 10 min iprzecedzić.Pić porcjami 5-6 razy dziennie w stanach zapalnych przełyku i żołądka, zwłaszczaw uszkodzeniu mocnymi kwasami lub zasadami.Również w chorobie wrzodowej.Zioła płucne: zmieszać 100 g porostu islandzkiego, 50 g pączków sosny i 30 g rozdrobnio-nego korzenia lukrecji.Zalać 1 łyżkę ziół 1 szklanką wody wrzącej i gotować powoli podprzykryciem 10 min.Odstawić na 10 min i przecedzić.Pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance pojedzeniu jako środek pomocniczy, łagodzący kaszel, hamujący czynność gruczołów potowych,osłaniający błony śluzowe i poprawiający apetyt.Species Tussiculares (NRD), zioła zawierające 7 składników, stosowane jako przeciw-kaszlowe w nieżycie gardła i oskrzeli
[ Pobierz całość w formacie PDF ]