[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Powszechnie dostępna w sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością, sklepach spożywczych.KOLCOROŚL (SMILAX OFFICINALIS)Tropikalna bylina dziko rosnąca w Ameryce Południowej.Z korzenia, zwanego korzeniem sarsaparyli, robi się piwo, napój popularny w Ameryce Północnej, zwłaszcza na środkowym zachodzie.Herbatka z korzenia ma działanie wzmacniające i moczopędne, a także wiatropędne i napotne.Pomaga też w leczeniu przeziębień, gorączki, podagry i reumatyzmu.W hiszpańskiej medycynie ludowej używano sarsaparyli do odmładzania organów płciowych, a także do leczenia chorób wenerycznych, takich jak syfilis i rzeżączka.Dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach zielarskich, wchodzi w skład mieszanek ziołowych.KOMBUWodorosty spokrewnione z kelpem.Zawierają wiele minerałów, są szczególnie bogate w jod, co sprawia, że regulują czynność tarczycy i pomagają we wszelkich dolegliwościach związanych z niedoborem tego pierwiastka.Ze względu na wysoką zawartość minerałów kombu wzbogaca przyrządzane potrawy w cenne składniki odżywcze.Potrawy z roślin strączkowych przyrządzane z dodatkiem kombu są łatwiejsze do strawienia.W sklepach ze zdrową żywnością można kupić nibyliście kombu, używane do zup i gulaszy.KOMBUCHANa nowo odkryty grzyb, od wieków znany i używany w krajach azjatyckich.Dzięki właściwościom leczniczym herbatka z niego zdobywa popularność na Zachodzie.Jakkolwiek kombucha nazywanyjest grzybem, w rzeczywistościjest to kolonia drożdży i bakterii rozwijających się na słabej, osłodzonej herbacie.Pod wpływem drożdży herbata fermentuje wytwarzając dwutlenek węgla i alkohol.Po podwojeniu objętości kolonii, kombucha przenosi się na świeżą pożywkę.Ciekłą pozostałość zamraża się i pije.Ciecz ta jest biologicznie czynna, działa bakteriobójczo i przeciw-wirusowo, oczyszcza organizm z toksyn i nasila ich wydalanie.Zawiera witaminy z grupy B oraz kwas glukuronowy, zdolny do oczyszczania wątroby.Kombucha oczyszcza także nerki, poprawia samopoczucie dzięki przypływowi energii, przyspiesza trawienie, upiększa cerę.Chociaż skutki zażywania herbatki z kombuchy mogą być różne u różnych osób, to wielu pacjentów zażywających ten środek donosi o poprawie stanu zdrowia w tak różnych dolegliwościach, jak: łuszczyca, chroniczne zaparcia, przemęczenie, zaburzenia czynności tarczycy, wypadanie włosów i łamliwość paznokci.Ekstrakty w kroplach i gotowa herbata z kombuchy dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.Uwaga: Cukrzycy nie powinni zażywać kombuchy.KONWALIA (CONVALLARIA MAIALIS)Bylina rosnąca dziko w Europie i Ameryce Północnej w wilgotnych, ocienionych miejscach; jest też popularną rośliną ogrodową.Działa rozkurczowo i moczopęd-nie, ale przede wszystkim wzmacnia pracę serca.W większych dawkach działa prze-czyszcząjąco.Dostępna w sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach zielarskich.Uwaga: Konwalia może być zażywana tylko pod kontrolą lekarza.Zawiera gliko-zydy, które w zbyt dużych dawkach mogą zaburzać rytm serca i powodować rozstrój żołądka.KOPER (ANETHUM GRAVEOLENS)Silnie pachnące zioło powszechnie uprawiane i używane w kuchni i medycynie.Młode liście dodane do sałatek i zup wzbogacają ich smak i właściwości odżywcze, z nasion przyrządza się napar.Herbatka z kopru likwiduje wzdęcia, poprawia trawienie i apetyt, pomaga też przy bólach żołądka.Powszechnie dostępny.KOPER WŁOSKI (FOENICULUM VULGARE)Bylina, pochodząca z krajów śródziemnomorskich, a obecnie powszechnie uprawiana w Europie i Ameryce Północnej.Napary z nasion i korzeni likwidują wzdęcia, poprawiają trawienie, obniżają apetyt i dzięki temu działają odchudzające.Koper włoski działa też łagodząco na kolki i wrzody żołądka.Nasiona i liście nadają smak daniom rybnym, a pędy są warzywem.Dostępny w sklepach zielarskich i sklepach ze zdrową żywnością - świeży, w postaci syropu i herbatki.KOSACIEC (IRIS VERSICOLOR)Nazywany też irysem, a czasem lilią, jest byliną pochodzącą z amerykańskich bagien i moczarów, obecnie uprawianą w ogrodach.Napary z korzenia są moczopędne, używa się też ich jako środka ogólnie wzmacniającego, oczyszczającego krew, przeciw pasożytom przewodu pokarmowego i w infekcjach pochwy.Właściwości moczopędne wykorzystywano tradycyjnie do leczenia obrzęków.Zaleca się stosowanie go także w migrenach wywołanych zaburzeniami żołądkowymi.Dostępny w większych sklepach zielarskich.KOZIERADKA (TRIGONELLA FOENUMGRAECUM)Roślina jednoroczna, zwana też koniczyną grecką, jest jednym z najdawniej znanych ziół.Nasiona są przyprawą i środkiem ułatwiającym pozbycie się kataru z nosa.Od dawna uważa się, że herbatka z kozieradki powoduje obfitsze wydzielanie mleka przez matki karmiące piersią.Obniża stężenie cukru we krwi: w medycynie ludowej Jemenu jest lekiem na cukrzycę - chorzy piją co rano szklankę wody, w której przez noc moczyły się nasiona kozieradki.Nasiona są dostępne w sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością, aptekach.KOZŁEK (YALERIANA OFFICINALIS)Nazwany też niekiedy Waleriana jest dziko rosnącą rośliną o pachnących kwiatach, uprawianą ze względu na korzenie i olejek eteryczny.Nalewka na olejku jest znanym środkiem o silnym działaniu uspokajającym (likwiduje pobudzenie, wycisza nerwowość, zmniejsza palpitacje serca, spazmy i napady padaczki).Jest też wspaniałym środkiem o działaniu nasennym i przeciwbólowym.Tradycyjnie zażywano jej, by zapobiec omdleniom.Pomaga również w leczeniu wrzodów przewodu pokarmowego i zmniejsza głód nikotynowy.Dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach i w sklepach zielarskich.Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych.Uwaga: Herbatki z kozika należy używać tylko, jeśli zaleci ją lekarz.Zbyt długie przyjmowanie kozika powoduje depresję.KREATYNAPreparat uzupełniający dietę, który ostatnio budzi ogromne zainteresowanie, gdyż okazało się, że zwiększa możliwości sportowców.Po raz pierwszy stwierdzono to u zawodników brytyjskich, którzy zdobyli złoty medal na Igrzyskach Olimpijskich w Barcelonie w 1992 roku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]