[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wchłaniana jest z pożywienia oraz może być wytwarzana przez organizm z aminokwasu tryptofanu.Niacyna jest dostępna w formie leku o przedłużonym czasie działania, który nie powoduje efektu „uderzania krwi do głowy", niestety może jednak powodować uszkodzenia wątroby.Dlatego nie powinno się jej używać w dużych dawkach czy przez dłuższy czas chyba, że jest stosowana jako lek w chorobach tętnic na podstawie ścisłych zaleceń lekarza.Źródłem niacyny są drożdże piwne, otręby pszenne, orzeszki ziemne, ziarna słonecznika i sezamu, brązowy ryż i oleje z roślin ziarnistych.Pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina, czyli witamina B6W tkankach wszystkie formy witaminy B6 są przetwarzane w kodekokarboksylazę, koenzym potrzebny do metabolizmu tłuszczu i białka oraz wspomagający funkcje odpornościowe.Koenzym ten niezbędny jest też do metabolizmu tryptofanu.Jest ważnym elementem około 100 systemów enzymatycznych.Witamina B6 jest niezbędna do funkcjonowania układu odpornościowego, a to dlatego, że wpływa na produkcję przeciwciał.Niedobór pirydoksyny zmniejsza ilość limfocytów walczących z chorobą i ogranicza zdolność innych elementów układu odpornościowego do reagowania na chemiczne sygnały wysyłane przez limfocyty.Przetwórstwo artykułów spożywczych może zniszczyć pewną ilość witaminy B6.Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B6 mają między innymi kobiety w ciąży, matki karmiące i osoby chore na nadczynność tarczycy.Źródłem pirydoksyny są drożdże piwne, ziarna słonecznikowe, kiełki pszenicy, tuńczyk, łosoś, pstrąg, makrela, brązowy ryż, banany, halibut, orzechy włoskie, orzechy laskowe, awokado, żółtka jaj kurzych i kapusta włoska.Kwas foliowy, folan (sól kwasu foliowego), kwas tetrahydrojilowyKwas foliowy to często używana nazwa kwasu poliglutamino-wego.Jest potrzebny do syntezy RNA.Niedobór tej witaminy powoduje anemię oraz wpływa na zwyrodnienie wyściółki jelit, co prowadzi do zmniejszenia wchłaniania składników odżywczych.Kwas foliowy pomaga w powstrzymaniu dysplazji, czyli nieprawidłowego rozwoju tkanki lub narządu.Komórki dzielące się zbyt szybko mogą ulec nowotworzeniu.Nawet niewielki niedobór kwasu foliowego może spowodować dysplazję szyjki macicy.Organizm nie wytwarza żadnych związków foliowych dlatego muszą one być dostarczane z pożywieniem.Sole kwasu foliowego są bardzo wrażliwe na zwiększoną temperaturę.Gotowanie w wodzie czy na parze, a także smażenie od 5 do 10 minut może zniszczyć do 96% soli kwasu foliowego w pożywieniu.Źródłem kwasu foliowego są drożdże piwne, groszek, otręby i kiełki pszenicy i ryżu, fasola, produkty sojowe, soczewica, szparagi, warzywa liściaste, pszenica, owies, migdały.Witamina B12, czyli kobalaminaKobalamina jest uwalniana z pożywienia w żołądku w czasie trawienia pepsynowego.Komórki okładzinowe żołądka produkują substancje nazywane czynnikiem zewnętrznym, które wiążą się z witaminą B12.Powstały związek nie jest trawiony, ale zostaje wchłonięty w jelicie cienkim.Witamina B12 bierze udział w metabolizmie białka, tłuszczu i węglowodanów.Organizm ludzi starszych nie zawsze produkuje ją w wystarczającej ilości.Wegetarianie muszą uzupełniać witaminę B12.Źródłem witaminy B12 są skorupiaki, ryby, żółtka jaj, drób bez skóry, jogurt i mleko.BiotynaBiotyna jest niezbędna dla układu enzymatycznego.Znajduje się w wielu artykułach spożywczych oraz może być wytwarzana przez bakterie jelitowe i wchłaniana w jelitach.Jest odporna na temperaturę i związana metabolicznie z witaminą B12, solami kwasu foliowego i kwasem pantotenowym.Źródłem biotyny są grzyby, żółtka jaj, banany, grapefruity, arbuzy i truskawki.Kwas pantotenowyKwas pantotenowy jako część koenzymu A bierze udział w uwalnianiu energii z węglowodanów i w rozbijaniu oraz zużywaniu kwasów tłuszczowych.Zmniejsza skutki stresów.Mielenie ziaren zbóż redukuje zawartość kwasu pantotenowego o 50%.Źródłem kwasu pantotenowego są jajka, łosoś, całe ziarna zbożowe, warzywa strączkowe, drożdże piwne, kalafiory, brokuły, ziemniaki, pomidory i melasa.Witamina C, czyli kwas askorbinowyWitamina C jest chyba najbardziej popularną i najchętniej używaną witaminą.Jest przeciwutleniaczem odpowiedzialnym za ochronę wodnistych części komórki przed działaniem wodnych rodników.Witamina C przeciwdziała utlenianiu kwasu foliowego, przyczyniając się w ten sposób do zwiększenia jego ilości w organizmie.Pomaga we wchłanianiu żelaza i zwiększa jego dostępność biologiczną.Na przykład gdy sok pomarańczowy, będący źródłem witaminy C, zostanie spożyty z kromką razowego chleba pszennego, żelazo z chleba łatwo się wchłonie w przewodzie pokarmowym.Ludzie należą do nielicznych ssaków, które nie produkują witaminy C
[ Pobierz całość w formacie PDF ]